Szeretettel köszöntelek a Ausztria Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
füzi andrea
Ausztria Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Ausztria Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
füzi andrea
Ausztria Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Ausztria Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
füzi andrea
Ausztria Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Ausztria Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
füzi andrea
Ausztria Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Minden nap egységben a természettel
A borászok mind szoros kapcsolatban állnak az időjárással. Eső és napsütés, fagy és forróság határozzák meg egy fáradságos év termésének sikerét. Az évszakoktól nagyban függenek a gabonatermelők is. A földet elő kell készíteni. A növények ugyan saját ritmusukat követik növekedésük során, de a gazda gondoskodása és türelme elengedhetetlen. Úgyszintén szeretet és felelősség az alapja az állattenyésztő és partnere, azaz az állat között kialakuló kapcsolatnak. Ez egy olyan szövetség, amely egy életen át tart, és nem ismer hétvégét vagy szabadnapot.
JANUÁR, FEBRUÁR
Eljött a borász számára a szőlőtőkék metszésének ideje.
A megművelt földeken a fagyott talaj alatt máris fejlődésnek indultak az őszi vetésű gabonák.
A Wachauban megkóstolják a múlt évben készült sárgabarack-pálinkát.
MÁRCIUS
„A gazdák márciusban befogják a lovacskákat…” – szól egy régi osztrák gyermekdal. És ez bizony mind a mai napig így is van. Még akkor is, ha manapság a „lovacskák” jóval több lóerővel dicsekedhetnek, mint egykoron. A gazdák elvetik a tavaszi gabonát.
ÁPRILIS, MÁJUS
A hőmérséklet kellemes, a föld gyümölcsei felébredtek és virágba borulnak. A termelők aggódnak egy megkésett fagy miatt. A stájer Almaút virágba borul.
JÚNIUS
A borász mindig éberen figyeli a gyomok és az esetleges kártevők megjelenését, és rendszeresen vizsgálja a szőlőtőkék nedvességtartalmát.
JÚLIUS
A szarvasmarhák felkészültek a nyári kikapcsolódásra: indulnak az alpesi legelőkre, ahol a legjobb a fű és a gyógynövénytermés. Wachauban július közepén szedik le a mézédes kajszibarackot. A gabonatermelők számára beköszöntenek az aratás fáradsággal teli napjai – ennél a mezőgazdasági munkánál minden segítő kezet szívesen látnak. Kombájnok segítségével aratják a gabonát, választják külön a szalmát, a szemeket és a pelyvát. A szalmát összepréselik bálákká, vagy finomra aprítva visszahordják a földre trágyázás céljából. A szemeket megrostálják és feldolgozásra a silókba szállítják.
AUGUSZTUS
A borász megkezdi a tőkén végzett munkát és óvatosan kiválogatja a szőlőszemeket: csak a legszebb gyümölcsöket hagyja a tőkén. A marhatenyésztő a nyár végén hazahajtja állatait az alpesi legelőkről. A jószág lehajtása a havasokról mindig hatalmas esemény az egész falu számára.
SZEPTEMBER
Eljött a szüret ideje! Minden segítség aranyat ér. Az emberek koncentráltan dolgoznak együtt és örömüket lelik a munkában. Természetesen az evés-ivás sem maradhat el szüretkor. Ebben az időszakban szabadítják meg az almafákat is édes terhüktől.
OKTÓBER
Kipréselik a szőlőt, és megérkeznek az első vendégek a pinceünnepekre, hogy megkóstolják az újbort. Szőlő- vagy almalé, bor vagy finom must – a lényeg, hogy jóízű! A fáradságos munkával töltött év hagyományos ünnepe a gazdák számára a betakarítási ünnep. Amikor az utcákat mindenütt feldíszítik, az emberek megkönnyebbülten és boldogan ünnepelnek, a gazdák pedig köszönetet mondanak a nyár adományaiért.
NOVEMBER
Eljött a szántás ideje, a talajt fel kell lazítani, mielőtt az új vetésre sor kerülne. Az első hó beköszöntével leszedik a jégbor elkészítéséhez szükséges szőlőszemeket.
DECEMBER
A növények is nyugovóra térnek. A föld megfagy. Az állatok összebújnak az istálló meghitt melegében.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Falusi üdülés Ausztriában katalógus
Egy nyár vidéken – Egy üdülés története
Valódi kikapcsolódás - Falusi üdülés Ausztriában
Üdítő felfrissülés: természetes strandok Ausztriában